Βουγιούκας Τεχνική :: Ηλεκτρολογικά και Μηχανολογικά Έργα

Τσουρουκτσόγλου 18
1ος όροφος,
142 31 Ν. Ιωνία
Tηλ: 210 27.91.151
Fax: 210 27.91.169
Kιν: 6932 201798
info@vougioukas-texniki.gr


Blogs

Νομικές απαιτήσεις προς ηλεκτρολόγους

Νομικές απαιτήσεις προς ηλεκτρολόγους για την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) και Υπεύθυνης Δήλωσης Καλής Εκτέλεσης (ΥΔΚΕ)
Τα έγγραφα αυτά είναι καθοριστικά για την τεκμηρίωση και την νομιμοποίηση ηλεκτρολογικών εργασιών αλλά και για την νομική κάλυψη και κατοχύρωση των αδειούχων ηλεκτρολόγων.

Για ποιες ηλεκτρολογικές εργασίες (εκτός από τους επανελέγχους) υπάρχει νομοθετημένη απαίτηση για έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ):

ΕΛΟΤ - Προδιαγραφές ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

Μετά από δημοσιεύματα στον ειδικό τεχνικό τύπο αναφορικά με τα έγγραφα εναρμόνισης της σειράς ΕΛΟΤ HD 60364 τα οποία έχουν προκαλέσει στον τεχνικό κόσμο αρκετά ερωτηματικά, ο ΕΛΟΤ κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει ότι:

-Τα εν λόγω Πρότυπα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της Ελληνικής Τυποποίησης ως Ελληνικά Πρότυπα και είναι προαιρετικής εφαρμογής. Η Υπουργική Απόφαση Φ.7.5/1816/88 (ΦΕΚ 470Β/5-3-2004) έχει καταστήσει υποχρεωτικής εφαρμογής μόνο το Ελληνικό Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.

ΕΛΕΓΞΑΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΑΣ;

Στα πλαίσια μιας Ευρωπαϊκής δράσης, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) και με την υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ γίνεται μια ενημερωτική προσπάθεια με βασικό σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για συστηματικούς ελέγχους – επανελέγχους των οικιακών ηλεκτρικών τους εγκαταστάσεων.
Η ενημερωτική αυτή προσπάθεια έχει σαν τελικό στόχο την μείωση ηλεκτροπληξιών και πυρκαγιών από ηλεκτρικά αίτια στις ελληνικές κατοικίες.

Περί αργίας της Κυριακής

Περί αργίας της Κυριακής 1
Περί αργίας της Κυριακής 2

Φωτοβολταϊκά για φθηνή ενέργεια στο σπίτι

Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή με το σχεδιασμό ειδικά προσαρμοσμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων και την εκμετάλλευση των σύγχρονων τεχνολογιών ενεργειακής αποδοτικής κατανάλωσης και αποθήκευσης ενέργειας αποκτά σημαντικό μερίδιο αγοράς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Γερμανία.

Όσοι επιλέγουν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για την κατανάλωση ενέργειας που θα έχουν παράξει οι ίδιοι.

«το μεγαλύτερο» ηλιακό σύστημα οροφής

Έκταση 110 στρεμμάτων καλύπτει το θεωρούμενο ως μεγαλύτερο αυτόνομο ηλιακό σύστημα οροφής στην Ευρώπη, η εγκατάσταση του οποίου ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Γερμανία.

Εκτός «κουρέματος» τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες

Το «κούρεμα» με την… ψιλή, έως και 60% στις ταρίφες των υφιστάμενων εν λειτουργία φωτοβολταικών, που ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα στους εκπροσώπους του χώρου ο υφυπουργος Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, δεν θα αφορά τα οικιακά φωτοβολταικά. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, εκείνα που θα «κουρευτούν» θα είναι όλα τα άλλα, διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου.

devolo: Το έξυπνο σπίτι συναντά το έξυπνο δίκτυο

Η ειδική στο Powerline, devolo, στα πλαίσια της επερχόμενης IFA 2013 παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα της σύγκλισης των τεχνολογιών του έξυπνου σπιτιού (Smart Home) και του έξυπνου δικτύου (Smart Grid). Από το 2012 η devolo αποτελεί μέλος του οργανισμού EEBus e.V.

Ενεργειακή σήμανση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

Το εγχειρίδιο αυτό - με πηγή προέλευσης το ΚΑΠΕ - παρουσιάζει συνοπτικά τις σημαντικότερες πληροφορίες σχετικάμε την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, όπως αυτή καθορίζεται βάσει της νεότερης ευρωπαϊκής εθνικής νομοθεσίας.
Στη νομοθεσία περιγράφονται με σαφήνεια οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των προμηθευτών, αλλά και των εμπόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.
Η ενημέρωση των πωλητών και η κατάλληλη τοποθέτηση της ενεργειακής ετικέτας συνεισφέρουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των καταστημάτων
λιανικής πώλησης και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

Νέα αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Αύξηση του τέλους ΑΠΕ αποφάσισε η ΡΑΕ

Σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο (προκύπτει δηλαδή μέση αύξηση 60%). Έγιναν ωστόσο και μειώσεις για τις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.

Syndicate content